•  
 • © 2016-2023 DanseFestival Barents. Org.nr.: 992 853 638

  Personvernserklæring Kontakt oss 0

CoSA – Concerning the Spiritual in Art, Áhkánjárstábba – RE-visiting


LATERNA// Inger-Reidun Olsen & Marianne Skjeldal
Gjester: Karstein Solli & Elisabeth Kjeldahl Nilsson

Fre 10 og Lørd 11 nov (tid kommer), Galleriet, Arktisk kulturssenterUnder DanseFestival Barents inviterer LATERNA til en gjenvisitt med den sagnomsuste steinen Áhkánjárstábba, kjent som Stalloen i Kvalsund, denne gangen i galleriet ved Arktisk Kultursenter. Dette er en hendelse i en serie av performative undersøkelser i prosjektet CoSA- Concerning the Spiritual in Art.

Sommeren 2017 presenterte LATERNA en performance i samarbeid med LOCUS, Robert Steijn og Kvalsund Kommune under Stallodagene.
Gjennom noen junidager satt vi, fem kunstnere, sammen med Áhkánjárstábba, snakket og sang til den, mediterte med den, beveget objekter og oss selv rundt den, og sov, drømte og diskuterte nær den. På selveste sommersolverv feiret vi steinen, sammen med folk fra lokalmiljøet og flere tilreisende.

Nå leter vi på nytt etter hvordan vi kan involvere publikum i en hendelse som får dem til å oppleve steinen, landskapet og historien gjennom avtrykket steinen satte i oss.
I løpet av skumringstimen, i galleriet, inviterer vi publikum med oss i vår dialog med steinen.
-Hva har en urgammel stein å fortelle oss i vår tid?

Kan vi kroppsliggjøre steinkroppen med røtter tilbake i folketro, til en tid da vi fortsatt skjønte hva det ville si å leve i pakt med naturen?
Går det an å finne en mystisk relasjon til et landskap som ikke forblir en personlig opplevelse, men en kollektiv erfaring, delt i et fellesskap? Kan fortolkninger av landskap gjøre det lokale universelt?

Kanskje vi noen ganger trenger å passere magiske veiskilt som Áhkánjárstábba for å bli istand til å bevege oss videre i livet med større letthet?
Hva skjer når vi inviterer til samling ”rundt steinen” i gallerirommet?

Hvis selv steiner kan fly – kan vi óg?

 • Stacks Image 48413

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 48414

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 48415

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 48420

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 48423

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 48429

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 48430

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 48431

  Caption Text

  Link
Foto: Rino Engdal

Bakgrunn for CoSA – Concerning the Spiritual in Art

CoSA tar form som stedsspesifikke performance, tegning, fotografi og Artist Books.
Ved å reise til steder med spirituelle referanser og historie, kanaliserer og fortolker vi stedets ånd (Genius Loci) i vår kunst.

LATERNA og LOCUS samarbeider om å undersøke det spirituelle i samtidskunsten og spirituelle tendenser som utfoldet seg i kunsten for 100 år siden i Europa. På tidlig 1900-tall publiserte Wassily Kandinsky boken ”Concerning the Spiritual in Art” og kunstnere som Hilma af Klint og Emma Kunz var påvirket av spiritisme, seanser og alternative levemåter, som vegetarianisme.
I de siste årene har vi sett en retur av det spirituelle i samtidskunsten, spesielt i sammenheng med økologi, miljøvern og en fornyet interesse for urfolksviten og vårt forhold til naturen.

Prosjektet ble initiert i Athen under Documenta 14 åpningsuke (april 2017) i samarbeid med det Norske Instituttet i Athen med performance og boklansering. Vårt neste event var ved Áhkánjárstábbá i Kvalsund, på sommersolverv - 21. juni - som forløperen til denne bearbeidete versjonen for gallerirommet ved Arktisk Kultursenter. I oktober utarbeidet og delte LATERNA performancen ”To the root – as if we were speaking the language of nature…” ved Museum of the St. Petersburg Avant-Garde i St. Petersburg, Russland.

I 2019 vil vi publisere en omfattende kunstfaglig bok med tekster av teoretikere, historikere, kunsthistorikere og kunstnere som vil lanseres på Monte Verità Museum and Culture Center i Ascona, Sveits. www.laternalaterna.org