•  
  • © 2016-2023 DanseFestival Barents. Org.nr.: 992 853 638

    Personvernserklæring Kontakt oss 0

Utstilling: Havet omkring oss – Min Birastahtti Áhpi

Div. kunstnere


I festivaluka 10-14 november, Gjenreisningsmuseet
Omvisning: tid kommer


Arahavde-gruppen skriver: «identitet er noe man har når man har sin historie». I dag ser vi at den sjøsamiske historien blir viktigere for mange, og man forsøker å etablere kunnskap og forståelse av Hammerfest kommune som også en sjøsamisk kommune.

Utstillingens formål er å undersøke hva denne sjøsamiske kulturarven i regionen «tar med seg», gjennom kunst og kulturhistorisk materiale. Vi trekker frem ulike perspektiver fra historien som kan gi kunnskap og refleksjoner. I kunsten åpnes det rom for en mer abstrahert tilnærming til denne arven og historien. Kunstnerne jobber med landskapet, språklig dekolonalisering, identitetsspørsmål, sjøsamisk historie og havet. Naturen møtes fysisk, mytisk og mentalt, som steder og som ressurs.

Hva er det sjøsamiske? I en flerkulturell kystbefolkning er identiteten flytende, og etnisk tilhørighet blandet. Skillene mellom de ulike folkegruppene og mellom kulturelle særpreg svinner hen jo mer fornorskningen får grep om kystbefolkningen. Det kulturhistoriske materialet går fra etnografiske presentasjoner av en etnisk folkegruppe, til selvrepresentasjonen og et eget sjøsamisk museum.

Bilde: Ragna Misvær Grønstad – «Vinden bærer bildene»

Stacks Image 48669

Kunstnere representert i utstillingen Annelise Josefsen, Ingunn Utsi, Joar Nango, Arvid Sveen, Silje Figenschou Thoresen, Margrethe Pettersen, Hans Ragnar Mathisen, Hilde Skancke Pedersen, Ragna Misvær Grønstad, Arnold Johansen

Utlån av hornlue Heidi Persen Fargelagte foto i kulturhistorisk utstilling Per Ivar Somby /Colour my past Prosjektleder og kurator Maria Stephansen Co-kuratorer Kristoffer Dolmen og Ragna Misvær Grønstad Produsert i samarbeid mellom Arahavde AS, Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms, Samisk Senter for Samtidskunst/ Sami Dáiddaguavddás og Kokelv Sjøsamiske Museum RDM Produsert med tilskudd fra Sametinget, Norsk Kulturråd, Fritt Ord og Bergesenstiftelsen

Link til Gjenreiningsmuseets nettside