Razdedauch
Razdedauch
 •  
 • © 2016-2023 DanseFestival Barents. Org.nr.: 992 853 638

  Personvernserklæring Kontakt oss 0

Razdedauch

Razdedauch


„The body is the zero point of the world, the place where paths and spaces cross.... It is the tiny utopian core at the centre of the world.“ (Michel Foucault)

Å bli tilstede avslører den opparbeidede erfaringen og historien vi alle bærer i oss, og vår interesse for denne forestillingen er å belyse den unike og nyte både våre fellestrekk og forskjeller i prosessen med å skape. Det spesielle ved de siste to årene har utfordret, formet og utvidet vår felles praksis, og har blitt en katalysator for de sammenvevde temaene pust, fysisk nærhet og grenser. Når vi kommer fra forskjellige land, har møtene våre vært få og flyktige og har tatt mange forskjellige former og konstellasjoner, men det oppstår alltid noe meningsfylt når vi bare er tilstede i et øyeblikk med hverandre. Som understreker dette prosjektet med modne dansekunstnere med ulike bakgrunner, er feiringen av forestillingen om at dans og dans tilhører alle – i alle aldre.

The production „RAZDEDAUCH“ is done as a joint work of dance artists from 7 countries within the Creative Europe supported project "BET - Body, Experience, Time through 45+ dancers". The project involves dance artists and dance institutions from Latvia, Lithuania, Finland, Norway, Sweden, England and Estonia, and the leading partners of project are Fine5 Dance Theater from Estonia, the association PARTY from Latvia and Stellaris DansTeater from Norway.

Produksjonen RAZDEDAUCH er et samarbeid mellom 7 dansekunstnere innen prosjektet "BET - Body, Experience, Time through 45+ dancers". støttet av Creative Europe. Innen prosjektet har vi dansekunstnere og danseintitusjoner fra Latvia, Litauen, Finland, Norge, Sverige, England og Estland. De tre hovedpartnerne og arrangørene av prosjektet fra deltakende land er: Fine5 Tantsuteater (Tallinn, ESTLAND) Association PARTY (Riga, LATVIA) og Stellaris DansTeater (Hammerfest, NORGE).

 • Stacks Image 48439

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 48440

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 48446

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 48449

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 48452

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 48455

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 48460

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 48461

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 48462

  Caption Text

  Link
 • Stacks Image 48522

  Caption Text

  Link

Forestillinger
Premiere 1. og 2. april på Sakala3 i Tallinn; forestillinger i Riga (Latvia) 21. og 22. juni 2022; i Visaginas (Litauen) 3.-5. august; Kirkenes (Norge) 2.-4. oktober 2022. Ulike workshops arrangeres i forbindelse med samlingene.


Hva betyr ordet RAZDEDAUCH? Navnet kommer fra en vits om en gallaforestilling for mange år siden. I denne spesielle gallaen var en av de respekterte MC-ene å introdusere neste akt av en ballett "Pas de deux" - en kort duettdans fra en av de ikoniske klassiske ballettene - men ved et uhell uttalte "Pas de deux" som "Raz de dauch" . Denne vitsen gledet oss da vi resonerte med den "kreative tolkningen" som ofte skjer i dette flerspråklige prosjektet, og bekreftet vår interesse for å forstå mer om dans, dans og dansere innenfor forskjellige kulturer og samfunn.

Prosjektet er finansiert med støtte fra Creative Europe Programme of the European Union, også medfinansiert av det estiske kulturdepartementet, Tallinn City Latviske kulturdepartementet, Tantsiteateri MD (Tampere, Finland), Nordic Culture Point, Hammerfest Commune, Arts Promotion Center Finland.

Prosjektet ble opprettet i samarbeid med Tallinn University BFM IKUMUMU og koreografilæreplaner, Estonian Academy of Music and Theatre og Estonian Academy of Arts lydproduksjonskurs studenter: lyd og musikk av Hans Gunther Lock & Otto Iivari (Estonian Academy of Music and Theatre) Gerhard Lock & Ardo Richter (Tallinn University); koreografi assistert av MA-koreografistudenter Sandra Põld, Aneta Varts, Kristiina Vilipõld, David Truusa, Birgit Orulaid, Marit Miller (Universitetet i Tallinn). Bilder av: Julia Zitluhina (Latvia). Lys av: Ants Kurist (Estland).

Stacks Image 48501

Om dansere av BET/utøvere i "RAZDEDAUCH":

Olga Zitluhina (Latvia) er koreograf, danser, leder av den internasjonale samtidsdansfestivalen “Time to dance”, professor ved Latvian Academy of Culture og leder for bachelorprogrammet “Contemporary dance art”, pedagog ved Riga Choreography School. Medlem av partipartiets styre, medlem av det latviske danserådet. Underviser aktivt og deltar i internasjonale workshops, danseleirer, konferanser og residenser, organiserer kreative residenser, er grunnlegger og arrangør av det internasjonale prosjektet "Lifelong Dance Practice: Project 45+". Hun er jurymedlem i internasjonale dansekonkurranser, blant annet som juryleder for samtidsdansfestivalen Tochka (Omsk, Russland).

Ramona Galkina (Latvia) har undervist i danse- og bevegelsesdisipliner til danse- og teaterstudenter ved Latvian Academy of Culture siden 2004. Hun har vært kvalifisert som sertifisert Feldenkrais Method ® practitioner (Feldenkrais International Training Program, Wien) siden 2004 og tar aktivt delta i ulike videregående opplæringer og workshops. Som danser har hun jobbet i et samtidsdansfelt siden 1996 og var medlem av Olga Zitluhina Dance Company (1996-2012). Nylig som danser og koreograf jobber Ramona med ulike prosjekter innen dans og teater. Siden 2009 er hun administrerende direktør for International Contemporary Dance Festival «Laiks dejot» i Riga, Latvia.

Vilnis Bīriņš (Latvia): Min viktigste erfaring innen bevegelse og dans er med Ansis Rutental Movement Theatre. Jeg var heldig - som 19-åring ble jeg tatt opp i denne gruppen ledet av den geniale artisten Ansis Rutental. På jakt etter nye måter å trene skuespilleren/danseren på, brukte han tid på å forske på utviklingen av en autentisk treningsmetode. Nå lager jeg forestillinger og opptrer i andre koreografers verk. Jeg liker også å kjøre kurs og workshops. Mitt felt er den såkalte «stage movement»-metoden, som gjør det mulig for utøvere å finne genuine impulser i kroppen og «ikke å ligge» på scenen. Workshops er beregnet for både dansere og skuespillere.

Toby Gunn (Sverige) er en britisk danseartist, men har hatt sin faste base i Sverige i mange år. I løpet av sin karriere som danser har han jobbet med en rekke koreografer fra hele verden siden 1990, og føler at det fortsatt er kjempegøy å danse for penger! Han lager solo- og samarbeidsarbeid med jevne mellomrom og har et og annet selskap, Toby Gunn Et Al. Toby har lang, og aktuell erfaring med å undervise både i åpne fagklasser og i yrkesfaglige institusjoner på heltid. Han er forpliktet til å utvide utdanningen til samtidsdanskunstnere.

Virpi Juntti (Finland) er en danser og en dansefantast/vandrer. For Virpi skjer miraklet på scenen eller flytopplevelsen gjennom teamarbeid, gjennom kollektiv tenkning. "Jeg er et bedre menneske på grunn av dans, og ordet "dans" inkluderer menneskene jeg har danset med, som menneskene i dette livslange danseøvelsesprosjektet. Jeg følger bare andres lidenskap og lekenhet, og jeg er tilbake i gleden og humoren som er det viktigste for meg i dansetraksis. Det må være letthet og selvironi i det. 45+ deltakere har det. Jeg er velsignet og heldig som får være en del av dette prosjektet.

Oleg Ostanin (Finland) har vært profesjonell danser siden 1988 og jobbet med kompaniene: Nord Star Dance Theatre (Tallinn, Estland); Fine5 Danseteater (Tallinn, Estland); Historisk danseteater Saltatores Revaliences (Tallinn, Estland); National Opera "Estonia" (Tallinn, Estland); Danseteater Raatikko (Vantaa, Finland); Danseteater ERI (Åbo, Finland); Carnival Cruise Line (USA). For tiden underviser han balletttimer til barn i idrettsklubbene COCO Sport (Turku, Finland) og VG-62 (Naantali, Finland). Han har alltid betraktet, og fortsetter å vurdere, dans som sitt livsverk.

Goda Laurinavičiūtė (Litauen) startet sin pedagogiske og kreative vei ved Kaunas Contemporary Dance Theatre Aura 1989 - 2000. I 2004 mottok hun mastergrad ved Litauens musikk- og teaterakademi. I tillegg til danseroller har hun alltid drevet pedagogisk arbeid: undervist i samtidsdanseteknikk, kontaktimprovisasjon, yoga i alle profesjonelle danse- eller skuespillerskoler i litauen for danse- og dramastudenter så vel som med danseelskere i alle aldre. Tildelt prisen for verkene til profesjonelle teaterkunstnere "Golden Cross of the Stage" for rollen som ble opprettet i 2016 i forestillingen "Towers of Melancholy" av koreograf A. Naginevičiūtė.

Solveig Leinan-Hermo (Norge) studerte dans og pedagogikk ved Den Norske Operaballett hvor hun hadde sin første profesjonelle dansejobb, senere studerte teater, kulturfag, koreografi, danseteknikk og ledelse ved høyskole og universitet. Grunnleggelsen av Stellaris DansTeater i 1980 dannet grunnlaget for profesjonell dansevirksomhet i Nord-Norge, nærmere bestemt Barentsregionen/Nordområdene, og bidro til fremveksten av dans som kunstform lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Hun jobbet for å etablere både DanseFestival Barents og Dansearena nord i Hammerfest, og var et grunnleggende medlem av Forum for nordnorske Dansekunstnere (FnnD). I 2020 feiret hun 45 år som danseartist og 40 år med Stellaris DansTeater. www.stellaris.no

Nikolay Shchetnev (Norge) er dansekunstner født i Russland og basert i Norge. Studerte koreografi ved Arkhangelsk College of Culture & Art, Russland. Han har vært medvirkende innen kunstledelse i Russland (Arkhangelsk) med opprettelsen av TOUCH, en årlig internasjonal festival for samtidsdans med kompanier fra Russland, Europa og USA. Han er spesielt kjent for sitt arbeid som soloartist. Han har danset for flere prestisjetunge kompanier og koreografer over hele Europa. Hans nåværende jobb er Samovarteateret, Kirkenes, Norge. www.samovarteateret.com

Fiona Millward (Storbritannia) har vært danser, lærer og koreograf siden 1985, og nyter alkymien av samarbeid som underbygger disse ulike rollene. Forpliktet til å støtte andre innenfor deres mangefasetterte kreative praksiser, samtidig som hun anerkjenner den utviklende naturen til samtidsdans i en verden i endring, var hun medregissert av Independent Dance 1996-2018 og ble tildelt et nasjonalt stipend for enestående bidrag til dans. Hun mener mediene for bevegelse og berøring tilbyr en forfriskende og indre forståelse av verden rundt oss, så vel som verden innenfor, og jobber også som en Certified RolferTM, Rolf MovementTM Practitioner, Franklin MethodTM Educator, Scaravelli Yoga Inspired teacher og Hanna Somatics treningstrener. www.fionamillward.com

Tiina Ollesk (Estland) er danser, lærer, koreograf, arrangør og produsent, bevegelsespedagog, en av pionerene og kjente artister for uavhengig dansescene i Estland. Hun er grunnlegger av Fine5 Dance Theatre (1992), turnerte og opptrådte i en rekke internasjonale festivaler/konkurranser/arrangementer i 18 land. Tiina er også foreleser i samtidsdans ved Choreography Curricula ved Tallinn University BFM. Tiina: "Jeg liker å være koblet til verden gjennom bevegelse fordi det alltid sier noe om livet". www.fine5.ee

Renee Nõmmik (Estland) er koreograf, lærer, pedagog, forsker, arrangør og danser fra Estland, Tallinn. Han er også en av pionerene og den kjente dansekunstneren for den uavhengige dansescenen i Estland. Sammen med Tiina Ollesk er han grunnlegger av Fine5 DT (1992), turnerte og opptrådte med kompaniet i en rekke internasjonale dansefestivaler/konkurranser/arrangementer i 18 land. Han jobber også som lærer i dansekomposisjon ved Tallinn University BFM Choreography Curricula. Renee: "Dans har vært og er en veldig verdifull reise for meg - å lære å se og forstå livet gjennom dets essensielle - gjennom bevegelse og bevegelse. I alle aldre. Elsker det." www.fine5.ee

Om medvirkende av BET "RAZDEDAUCH":

Baiba Ozolina (Latvia) har vært produsent/manager for "Lifelong Dance Practice: Project 45+" siden 2016. En erfaren kulturprosjektleder med en Culture History, Theory and Management BA og Theory fra Culture MA begynte hun å organisere kulturelle arrangementer og konserter som frilanser før hun fortsatte med prosjektledelse for Olga Zitluhina Dance Company og The Latvian Association of Professional Contemporary Dance Choreographers. Hun har jobbet siden oppstarten av foreningen PARTY som produsent og manager - organisering og produksjon av dansearrangementer, forestillinger, workshops og den årlige internasjonale dansefestivalen LAIKS DEJOT. Hun var forfatter og produsent av «Moved by Brand»-prosjektet, vinneren av internasjonale Ibsen-stipender 2013.

Marie Hermo Jensen (Norge) er født og oppvokst i Hammerfest, Norge. Hun studerte ved Skolen for Samtidsdans (Norge) og har en BA (Hons) fra London Contemporary Dance School, hvor hun fokuserte på improvisasjon og koreografi. Hermo Jensen er ansatt i Stellaris DansTeater, hvor hun jobber som dansekunstner, filmkunstner og prosjektsamarbeidspartner i tillegg til å bidra innen administrasjon og markedsføring. www.stellaris.no

Stacks Image 48518
Stacks Image 48515
Stacks Image 48512
Stacks Image 48509